Ni satu resipi roti yang dapat daripada blog Diana yang mana ianya adalah sumbangan dari Saudari Roshayati Johari (Resipi.Net). Terima kasih Yati & Diana. Dah cuba membuatnya, amat mudah dan sedap. Jadinya memang sibiji dalam foto di bawah...
Disebabkan tiada bread improver dan bread softener lagi pun optional, hasilnya memang menjadi... Cuba-cuba la di hujung minggu...
Sumber: Roshayati Johari
Bahan A
350 gram tepung roti/high protein flour
150 gram tepung halus/ tepung superfine
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softener (optional)
4 sudu teh yis kering
Gaul bahan di atas sebati
Bahan B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram
Bahan C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.
Cara menyediakan roti
1. Masukkan Bahan B kedalam A dan uli sehingga adunan licin.
2. Masukkan Bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat ditangan dan bekas.
3. Perap doh selama 30 – 40 minit.
4. Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk keluarkan angina. Ini penting untuk menghasilkan roti yang tidak berongga besar didalam.
5. Bahagikan doh seberat 60 gram dan bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit.
RESIPI KEK PAUN OREN
2 months ago
0 comments:
Post a Comment