Di awal -awal bulan Ramadan, ummi dan kakak ummi
mencuba resipi Rempah Massaman ini..
Melalui blog Mat Gebu, terima kasih, memang berhasil dan mudah dibuat
Seperti mana dicadangkan oleh Mat Gebu,
boleh digunakan untuk membakar ikan bakar dan apa-apa yang sesuai,
contohnya makan dengan sup kuey teow dalam blog Mat Gebu
Ihsan dari blog Mat Gebu
Ini adalah hasil bersama dengan kakak ummi
(Foto agak kabur sikit tetapi memang menjadi)
Cuba la.. mmmmmm
Bahan A :-)
100 g bawang merah
80 g bawang putih
1 hirisan lengkuas
3 btg serai, dihiris
10 - 15 biji lada putih
1 inci belacan
5 kuntum bunga cengkih
Bahan B :-)
2 camca besar cili kisar
1 camca besar serbuk ketumbar
1 camca teh serbuk jintan putih
2 camca teh garam
Cara membuatnya :-)
mencuba resipi Rempah Massaman ini..
Melalui blog Mat Gebu, terima kasih, memang berhasil dan mudah dibuat
Seperti mana dicadangkan oleh Mat Gebu,
boleh digunakan untuk membakar ikan bakar dan apa-apa yang sesuai,
contohnya makan dengan sup kuey teow dalam blog Mat Gebu
Ihsan dari blog Mat Gebu
Ini adalah hasil bersama dengan kakak ummi
(Foto agak kabur sikit tetapi memang menjadi)
Cuba la.. mmmmmm
Bahan A :-)
100 g bawang merah
80 g bawang putih
1 hirisan lengkuas
3 btg serai, dihiris
10 - 15 biji lada putih
1 inci belacan
5 kuntum bunga cengkih
Bahan B :-)
2 camca besar cili kisar
1 camca besar serbuk ketumbar
1 camca teh serbuk jintan putih
2 camca teh garam
Cara membuatnya :-)
Kisar bahan A hingga halus.
Gaulkan bersama bahan B hingga rata.
Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali,
tumis rempah tadi hingga terbit minyak.
Gunakan api perlahan.
Sejukkan rempah dan isi ke dalam botol yang bersih,
Gaulkan bersama bahan B hingga rata.
Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali,
tumis rempah tadi hingga terbit minyak.
Gunakan api perlahan.
Sejukkan rempah dan isi ke dalam botol yang bersih,
simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian.
2 comments:
rmpah ni cam smbal la ek? mknanye kita leh mkn ngan pape la nnt kan? ish, cam nk try je buat.. msti sdapkan kak?
Mmg sedap... boleh makan dgn kuey teow sup atau masukkan ke dalam ikan yang hendak dibakar.... hmmmmm.... sedap
Post a Comment