CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, September 9, 2008

Rempah Massaman

Di awal -awal bulan Ramadan, ummi dan kakak ummi
mencuba resipi Rempah Massaman ini..
Melalui blog Mat Gebu, terima kasih, memang berhasil dan mudah dibuat
Seperti mana dicadangkan oleh Mat Gebu,
boleh digunakan untuk membakar ikan bakar dan apa-apa yang sesuai,
contohnya makan dengan sup kuey teow dalam blog Mat Gebu


Ihsan dari blog Mat Gebu


Ini adalah hasil bersama dengan kakak ummi
(Foto agak kabur sikit tetapi memang menjadi)
Cuba la.. mmmmmm

Bahan A :-)
100 g bawang merah
80 g bawang putih
1 hirisan lengkuas
3 btg serai, dihiris
10 - 15 biji lada putih
1 inci belacan
5 kuntum bunga cengkih

Bahan B :-)
2 camca besar cili kisar
1 camca besar serbuk ketumbar
1 camca teh serbuk jintan putih
2 camca teh garam

Cara membuatnya :-)
Kisar bahan A hingga halus.
Gaulkan bersama bahan B hingga rata.
Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali,
tumis rempah tadi hingga terbit minyak.
Gunakan api perlahan.
Sejukkan rempah dan isi ke dalam botol yang bersih,
simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian.

2 comments:

zeti said...

rmpah ni cam smbal la ek? mknanye kita leh mkn ngan pape la nnt kan? ish, cam nk try je buat.. msti sdapkan kak?

ummiyah said...

Mmg sedap... boleh makan dgn kuey teow sup atau masukkan ke dalam ikan yang hendak dibakar.... hmmmmm.... sedap