CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, September 18, 2008

Marshmallow...


Sumber: Resipi Mat Gebu

Bahan-Bahannya :

1/4 cawan tepung jagung (cornstarch)*
1/3 cawan aising sugar*(*disatukan dan ayak)
21 g gelatin halal
1/3 cawan air

2/3 cawan gula halus

1/2 cawan corn syrup/glucose syrup

Secubit garam

1 camca teh strawberry emulco (atau apa2 perisa yang digemari)


Cara membuatnya :
  • Lenser dasar dan tepi tin berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci dengan sedikit minyak, tabur rata bahan yang diayak dan ketuk keluar lebihannya. Ketepikan untuk kegunaan kemudian.
  • Satukan gelatin bersama air, biar 5 minit, masukkan gula dan masak atas api perlahan sambil dikacau hingga larut.
  • Masukkan ke dalam mixing bowl bersama2 corn syrup, strawberry emulco dan secubit garam. Putar pada kelajuan tinggi selama 15 minit (mat putar 10 minit je). Kemdian alih ke dalam bekas tadi dan ratakan.
  • Biar keras sekurang2nya 2 jam (jgn letak dalam peti sejuk!). Kemudian potong dengan pisau yang dibasahkan (tapi mat guna pisau yang dicelup dalam tepung) ikut bentuk yang diinginkan. Salut rata2 dengan lebihan gula aising tadi dan simpan dalam bekas kedap udara.
Marshmallows
Sumber: Allrecipes.com - copy dari Resipidiana


Bahan-bahannya
:
1 cawan gula confectionary,untuk dusting
2 cawan gula
1 sudu besar sirap jagung ,--tuko ngan golden syrup je,,
1 1/4 cawan air
4 sudu besar gelatin tiada perasa
2 biji putih telur
1 sudu teh esen vanilla


Cara-caranya:

  • Ayak loyang 9 x 9 inci dengan gula confectionary. Ayak biar semua serata dan tebal.
  • Dalam periuk dengan api sederhana, campurkan gula, sirap jagung dan 3/4 cawan air. Masak sehingga suhu 250 - 265 darjah C, atau sehingga sirap bila jatuh ia bebentuk bulat.
  • Sementara sirap masih dimasak, air lebihan tuang kedalam mangkuk besi dan tabur gelatin. Letakkan mangkuk diatas air yang mendidih sehingga serbuk gelatin larut.
  • Angkat periuk sirap dari atas api dan masukkan adunan gelatin dan gaul sebati. Ketepikan.
  • Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga pekat dan kental. Sambil memukul masukkan sirap sedikit demi sedikit sehingga adunan putih telur menjadi likat dan kental.
  • Masukkan esen vanilla dan tuang adunan keldama loyang dan biarkan ia selama 8 jam atau semalaman sebelum memotong marshmallows mengikut citarasa anda.

1 comments:

zeti said...

akak da try buat?
amcm, jd x?
klu jd sy pun nk try buat gak la.. cedap tau marshmalow ni.. mkn smbil tgk kkasihku seru.. walla ;)