Di dalam gurau senda ada KHILAF dan DOSA
Kini Ramadan telah berlalu pergi
Syawal tiba pula mengganti
Sampailah masa bermaafan sesama kita
Maaf zahir batin
Sharing cooking and thoughts with ummi..
Posted by ummiyah at 7:18:00 AM 0 comments
Labels: Event
Cara Menggulung Popia
Gambar Sumbangan: Roziyati Othman
Letak lidi sate dan lipat sikit kulit popia. Tips: Kalau jari masih kaku lagi taruk putih telur kat tepi supaya tak terbukak bila start menggulung.
Kulit popia dah separuh digulung. Tips: jangan ditekan bila menolak kulit tu untuk gulung sebab nanti jadi kayu sebatang. Hasilnya akan keras. Bila tak tekan, gulungan tu akan longgar sikit dan bila dah gunting and goring akan nampak cam kelopak bunga. Tu yg buat ranggup sehingga bunyi krup...krup...
Bila dah sampai hujung, letak putih telur cam lite nak lekatkan dia. Tips: Lekatkan betul2 dan jangan ada yg menyenggeh sebab nie yang menentukan popia tu terbukak atau tak bila di gunting dan goring. And one more thing...jgn lupa keluarkan lidi sate tu....
Kulit yang dah digulung dan dipackkan dalam plastik untuk disimpan. Bila orang order just gunting, goring and sira...
Kulit yang telah di goring dan sira
Tips Goring:
Gunakan api yang sederhan bila menggoring. Jangan di kacau bila baru masukkan kulit dalam kuali sebab nanti gulungan dia terbuka. Kulit masih lembut. Apabila kulit mula garing (tapi masih warna putih), baru di kacau supaya sebelah bawah tak warna brown dulu. Nanti warna tak sekata. Bila dah mula brown hendak lah sentaiasa dibalik2kan supaya warna sekata. Baik2 sesiapa yg mengidap sakit kaki, sebab kena berdiri lama.
Tips Sira:
Minyak sedikit sahaja (saya cuma ambil 1 sudu shj) dan masukkan lada kisar, gula dan bawang putih. Baru buka api dan kacau supaya tak berkerak kat bawah. Api sederhana supaya lada boleh masak lama sikit. Bila gula mula cair semua akan nampak cair. Kacau hingga mula berbuih2 dan likat. Masukkan cuka, kacau hingga sebati. Tutup api, masukkan popia yg telah digoring sedikit2 dan kacau rata cepat2. Buat hingga habis. Balik2kan popia lama sikit supaya semua sebati. Tapi make sure jgn popia tu hancur. Sejukkan dan ready to eat or jual...
Posted by ummiyah at 1:19:00 PM 0 comments
Labels: Masakan Snek
Posted by ummiyah at 1:19:00 PM 1 comments
Labels: Masakan Snek
To make squares instead of clusters, use a wet spatula and evenly spread mixture into a buttered 9-by-13-inch baking pan. Let set before cutting with a serrated knife.
Prep: 30 minutes
Total: 30 minutes
Posted by ummiyah at 1:19:00 PM 0 comments
Labels: Biscuits
Posted by ummiyah at 7:27:00 AM 2 comments
Labels: Sambal
Posted by ummiyah at 9:30:00 PM 2 comments
Labels: Kek
Posted by ummiyah at 12:00:00 AM 1 comments
Labels: Ucapan
Bahan-bahan:
130 gm Tepung Serbaguna
1/2 sudu teh Garam
100 gm Mentega
2 biji Telur (Gred A)
250 ml Air
Cara Menyediakannya
1. Mentega, Garam, Air disatukan dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh. Kacau cepat2.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam mixer dan putar hingga sejuk.
4. Masukkan telur satu persatu, teruskan kacau.
5. Adunan tadi diisi ke dalam piping bag dan dipaip menggunakan nozzle star.
6. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170'C sehingga masak (atau sehingga kilat2 pada permukaan puff tadi hilang)
Inti
500 ml susu segar
75 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Castor
2 bji Kuning Telur
1 sudu teh Esen Vanila
Cara
Semua bahan tadi dicampur bersama kecuali telur. Didihkan sehingga kental. Ambil 2 sudu makan adunan ini dan dicampur ke dalam kuning telur, campurkan cepat dan masukkan ke dalam adunan asal tadi. Gaul rata dan dikacau dengan cepat. Angkat dan sejukkan.
Posted by ummiyah at 10:48:00 AM 2 comments
Labels: Paf/Pie/Tartlet
Posted by ummiyah at 10:45:00 PM 0 comments
Labels: Event
Posted by ummiyah at 10:54:00 AM 0 comments
Labels: Berita terkini
Posted by ummiyah at 9:46:00 AM 0 comments
Labels: Berita terkini