CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, August 28, 2008

Resipi cream puff...

Bahan-bahan:

130 gm Tepung Serbaguna
1/2 sudu teh Garam
100 gm Mentega
2 biji Telur (Gred A)
250 ml Air

Cara Menyediakannya
1. Mentega, Garam, Air disatukan dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh. Kacau cepat2.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam mixer dan putar hingga sejuk.
4. Masukkan telur satu persatu, teruskan kacau.
5. Adunan tadi diisi ke dalam piping bag dan dipaip menggunakan nozzle star.
6. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170'C sehingga masak (atau sehingga kilat2 pada permukaan puff tadi hilang)

Inti
500 ml susu segar
75 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Castor
2 bji Kuning Telur
1 sudu teh Esen Vanila

Cara
Semua bahan tadi dicampur bersama kecuali telur. Didihkan sehingga kental. Ambil 2 sudu makan adunan ini dan dicampur ke dalam kuning telur, campurkan cepat dan masukkan ke dalam adunan asal tadi. Gaul rata dan dikacau dengan cepat. Angkat dan sejukkan.


Mentega, garam dan air dimasak


Masukkan tepung


Adunan menjadi doh


Putar hingga sejuk dan masukkan telur


Paipkan adunan atas loyang


Adunan dibakar

Resipi dan foto-foto diambil daripada fotopages Nina...
Terima kasih banyak-banyak Nina..
Selamat mencuba pada mereka yang memohon resipi ini..
Cuba la dibuat pada Ramadhan ini.. mana la tau boleh disaji pula semasa menyambut Syawal
untuk meraikan saudara mara dan rakan taulan...


2 comments:

zeti said...

mcm snang je buat kan..
tp sy kene beli piping beg tu dulu la.. huhuhu..

Drama Mama said...

ohh thanks so much for this entry! dok pikir camna la nak bentuk dough tu rupanya gini hehehe